Nu blev det bråttom.....

Translate to English by klicking HERE


"Det kommer aldrig något perfekt tillfälle"



Allt om Barn Ulla Waldenström, professor i omvårdnad, Karolinska Institutet, vill berätta för unga om fertilitetens gränser. – Man behöver inte vänta med barn bara för att alla andra gör det, säger hon till AlltomBarn.se.


Kvinnor och män i Sverige blir allt äldre när de får sitt första barn. Under Allt För Hälsan-mässan föreläste Ulla Waldenström, professor i omvårdnad, Karolinska Institutet, på temat att vänta med att skaffa barn. Enligt Ulla finns det en hel del konsekvenser med att vänta länge med barn nummer ett.

Var drar du gränsen för vad som är att vänta länge med att skaffa barn?
Rent biologiskt ligger den optimala åldern för att föda första barnet mellan 20 och 25 år. Psykologiskt kanske motsvarande period sträcker sig från 25 till 30 eller 35. Men jag brukar säga att man bör skaffa första barnet innan 30, säger Ulla Waldenström till AlltomBarn.se.

– Jag vill berätta för unga om fertilitetens gränser. Man behöver inte vänta med barn bara för att alla andra väntar. Om man vid 30 års ålder börjar planera för barn kan det ju ta ytterligare 1-2 år innan man faktiskt blir gravid.

Vad kan bli konsekvenserna av att vänta längre än så?

– Det finns en rad fysiska orsaker till varför det är riskabelt att vänta. Den första och största risken är att man inte kan få barn alls. Fertiliteten börjar ju sjunka redan efter 20 års ålder, men då mycket lite. Vid 30 börjar den avta lite mer och vid 35 års ålder sjunker den kraftigt.

– Det kan också hända att man inte hinner få det antal barn man vill ha. I Sverige har vi en hög barnönskan. Enligt en studie utförd på studenter vill nästan alla, 98 procent, ha två barn. Sedan 1900-talets början har genomsnittligt antal barn per kvinna i Sverige legat stabilt på två barn. Men nu börjar det ändra sig. Demograferna tror att 70-talisterna blir den första åldersgruppen på hundra år som inte kommer att hinna få två barn i genomsnitt. Det handlar om att de börjar för sent.

– Ett tredje problem med att vänta är att man kan behöva hjälp med att skaffa barn. Många vet inte att ett lyckat resultat av assisterad befruktning också är åldersberoende.

– En risk som är ganska liten, men ändå mycket allvarlig, är att barnet dör i magen, vid förlossningen eller efter förlossningen. Risken för perinatal död, som det heter, är dubbelt så hög hos kvinnor som får barn efter 35 än hos kvinnor som får i åldern 20 till 25 år. Men för den enskilda kvinnan är denna risk fortfarande mycket låg.

– Att vänta med att skaffa barn innebär också en ökad risk att föda för tidigt, att få en längre förlossning än normalt och att få en bristning i bäckenbotten.

Finns det några fördelar med att vänta?

– Ja, absolut. Det är i allmänhet förnuftiga skäl som ligger bakom att man väljer att vänta med barn. Man vill ha ett stabilt förhållande, stabil ekonomi och man vill ha möjlighet att ge barnet allt man vill ge det. Och det är sådant som kan ta tid i det samhälle vi har idag, med långa utbildningar och tuff arbetsmarknad.

– Det är en god tanke, men den har sina nackdelar. Man vill vänta på tillfället då allt klaffar och det uppstår något slags vakuum i livet då man helt kan fokusera på barnet. Men så ser inte livet ut, det kommer aldrig något perfekt tillfälle. Föräldrar idag har mycket höga krav på sig själva att bli perfekta föräldrar. Det är förstås väldigt bra, men jag önskar ändå att fler såg på barn som något man kan få medan livet pågår, att det inte behöver bli ett så stort projekt.

                                                                                          Emelie Lindgren (Expressen)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0