Ooooh lovely saturday!

Goin' down to Stockholm for my Ayurvedic-course this weekend. But that doesen't mean a woman can't bake for her (satur)day of joy now does it?. So this is what's gonna be cookin' this weekend:
(to translate into english, copy the text and paste HERE)



Chokladtårta med saffranstryffel  15–20 bitar

Chokladtårtan
3 ägg 2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
1/2 apelsin
200 g smör
225 g mörk choklad
3 dl vetemjöl
100 g valnötter

Saffranstryffeln
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 g saffran
300 g vit choklad
(40 g valnötter)
(50 g blockchoklad)

Chokladtårtan:
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker kraftigt tills det blir vitt och pösigt.
Skrapa ur vaniljstången, tillsätt innehållet i smeten och riv ner apelsinskal.
Smält smör och choklad i varsin kastrull. Låt svalna.
Rör ner mjöl, smör, choklad och hela valnötskärnor i äggsmeten. Kläm fast ett bakplåtspapper på botten i en form med löstagbar kant. Smörj kanten på formen och häll i smeten. Grädda 15–20 minuter nederst i ugnen tills tårtan stannat.

Saffranstryffeln:
Stöt saffranet i en mortel. Koka upp grädden tillsammans med saffranet.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält ner den i den varma grädden.
Bred smeten över tårtan och låt den stelna i kylen. Skär med en tunn kniv runt kanten och lossa formen när tryffeln på tårtan stelnat.




or maybe this one....

Lussebutterkaka

Förberedelsetid: 25 min

Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 2 tim 5 min

Ingredienser
25 g jäst
8.5 dl (510 g) vetemjöl eller vetemjöl special
1 krm salt
2.5 dl mjölk
1 kuvert (0,5g) saffran
0.5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 st ägg

Fyllning:
200 g vit choklad
0.75 dl vispgrädde
100 g (2 dl) torkade tranbär
ägg till pensling
vit choklad till dekor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervärme.
2. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den.
3. Tillsätt mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
4. Förbered under tiden fyllningen: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt.
5. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 27 centimeter i diameter. Använd en liten långpanna om du inte har en tillräckligt stor kakform.
6. Kavla ut en dryg fjärdedel av degen till en rund platta och täck formens botten med plattan. Kavla resten av degen ganska tunt till en långsmal rektangel. Bred ut chokladkrämen över rektangeln och strö över tranbären.
7. Rulla ihop degplattan på längden och skär upp i tjocka skivor. Ställ bullarna med jämna mellanrum i formen. Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 30 minuter.
8. Pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 25-30 minuter. Låt svalna lite och lossa kakan från formen.
9. Ringla eventuellt över lite smält vit choklad som dekor.

Kommentarer
Postat av: veronica

oj vad du bakar =) blir riktigt inspirerad av alla recept...här blir det nog bara pepparkakor bakade till jul. =)

2008-11-25 @ 22:55:54
URL: http://floppfia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0